Winterwandeling

Zondag 06 februari 2022

Start & Aankomst:    H.-Hartinstituut, Naamsesteenweg 355, 3001 HEVERLEE                                  
Afstanden:         5 – 8 – 10 – 13 – 15 – 17 – 19 en 21 km
Controles:       voor elke afstand zijn er 1 of meerdere rustposten voorzien.  
Starturen:        tussen 7.30 en 15 uur.

Inschrijving:    

  • € 1,50 voor leden van een wandelclub (verzekering inbegrepen).
  • € 3 voor niet-leden (verzekering inbegrepen).
  • Kinderen tot 12 jaar gratis

Zelfklever 0,30 €

Bereikbaarheid:    
Openbaar vervoer:  De lijn nr 1 & 2 Halte: H.-Hartinstituut in Heverlee aan de voorzijde                                 
OF De lijn nr 4 & 5 halte H.-Hartinstituut in Heverlee aan de achterzijde

  • NMBS: station Heverlee (500 m van de start)
  • Met auto(bus):  E40:Brussel-Luik: afrit 23a (Haasrode), E40: Luik-Brussel: afrit 23 

Alle parcours geschikt voor sportieve trail in groep of individueel. Ook niet-leden zijn welkom.

Beschrijving :
Vlak ten zuiden van Heverlee (deelgemeente van Leuven) ligt een enorm groot natuurgebied: Heverleebos, Meerdaalwoud, Mollendaalbos en Egenhovenbos vormen een boscomplex van 2.050 ha groot. 

Afbeeldingsresultaat voor engels kerkhof heverlee

De kleinste afstand (5 km), ook geschikt voor rolstoelgebruikers, komt samen met de andere afstanden in Heverleebos. De eerste kilometers wandelen jullie langs het Engels Kerkhof (Heverlee War Cemetery), een oorlogskerkhof aangelegd in 1944. Vanaf hier is het genieten van  Heverleebos, een groene long bestaande uit loofbos, dat tot in de  Middeleeuwen overliep tot in het Brusselse Zoniënwoud.

Na de oversteek van de Naamsesteenweg, loopt de wandelweg geprangd tussen de autosnelweg E40 en Brasserie 500. Na iets meer dan 3 km bereiken jullie de controlepost Woudlucht, een school voor buitengewoon onderwijs.

Bij het verlaten van de rustpost kiezen wij resoluut voor het Heverleebos. Alleen de wandelaars van 5 km keren via een villawijk terug naar het H.-Hartinstituut. Ook het parcours van 8 km doet een ommetje door het naburige Jezuïetenklooster en het Kasteelpark Arenberg.

Afbeeldingsresultaat voor sint lambertuskerk heverlee
Sint Lambertuskerk

Via de St. Lambertuskerk passeren alle afstanden langs de wekelijkse zondagsmarkt in Heverlee. Nog 500 m resten jullie tot aan de startplaats.

De afstanden van 10 km en meer wandelen zuidwaarts Heverleebos door en duiken een eerste keer onder de E40-autosnelweg. In het begin van de twaalfde eeuw werd dit bos beheerd door de Heren van Heverlee die leenmannen waren van de Heren van Bierbeek. In de vijftiende eeuw kwamen het Heverleebos en het Meerdaalwoud in handen van het huis van Croy. Door het huwelijk van Anne de Croy met Karel van Arenberg in 1618 kwamen de bossen in het bezit van de Arenbergs. Dit bleef zo tot 1918. Na de Eerste Wereldoorlog werden alle bezittingen van de Duitse familie door de Belgische staat gesekwestreerd.

Afbeeldingsresultaat voor kasteel van arenberg heverlee
Kasteel van Arenberg

 Het bos raakte versnipperd door de aanleg van de Naamsesteenweg in 1754 en de aanleg van de autoweg Brussel-Luik (E40) in 1969.

De wandelaars van 10 km, 13 km en 15 km keren via de konijnenpijp terug naar de campus Woudlucht voor een 2de rustpauze. Afhankelijk van de gekozen afstand keren jullie terug langs de kortste weg naar de start (met de wandelaars van 5 km) ofwel via het Kasteelpark van Arenberg (met de wandelaars van 8 km).

De wandelaars die kiezen voor 17, 19 of 21 km steken door tot in Oud-Heverlee waar wij een 2de controlepost voorzien in de benedenzaal van Don Bosco. Via de oefenterreinen van OH Leuven komen wij uit op de Parnassusbergdreef. Het is even puffen want het gaat hier bergop. Eén maal boven loopt de wandelweg verder langs de Filosofendreef, Damendreef en Herendreef naar de konijnenpijp waar de andere parcours aansluiten. 

Wie van de natuur in de winter houdt, komt met het uitgebreide aanbod zeker aan zijn trekken. 

Hartelijk welkom.
Inlichtingen:  Parcoursmeester:  Marc Meulemans                               

 tel.    0476/451621                              

 E-mail: parcoursmeester@wsp.be