Zondag 16 september 2018 

OMLOOP VAN HET DIJLELAND

Organisatie: Wandelclub Sportvrienden Pakenhof (WSP) Heverlee-Leuven vzw 4005

Start & Aankomst:    WOUDLUCHT Prosperdreef 3, 3001 Leuven


Alternatieve startplaats: Ontmoetingscentrum Blanden, Bierbeekstraat, Blanden (controlepost) met de mogelijkheid om een lus van 5,4 of 9,6 km te wandelen of de volledige 12 km.

 

Afstanden:        4-6-12-18-20-25-30 en 35 km    

                         Wandelzoektocht voor kinderen: 4 km   

 

Starturen:         tussen 07.30 uur en 15.00 uur

Inschrijving:     1,10  €  inschrijving voor leden van een wandelclub

(verzekering inbegrepen).

1,50 €  inschrijving voor niet-leden (verzekering inbegrepen).

                         Kinderen tot 12 jaar gratis                  

 

Bereikbaarheid:    

 • Openbaar vervoer: De lijn nr 1 & 2 Halte:                            De lijn nr 4 & 5 
 • NMBS: station Heverlee (1.5 km van de start) 18 minuten te voet

 • Met auto(bus):  E40:Brussel-Luik: afrit 23a (Haasrode), E40: Luik-Brussel: afrit 23 
 • Inlichtingen:    www.wsp.be
 • Voorzitter:        Jan Fonteyn, Tel. 016/40.33.03 , GSM 0496/75.23.51,

  voorzitter@wsp.be 

  Secretaris:        secretaris@wsp.be

  Parcoursmeester: parcoursmeester@wsp.be

   

  BESCHRIJVING

   

  De startplaats bevindt zich aan de rand van één van de belangrijkste Vlaamse bosgebieden. Het Meerdaalwoud, Heverleebos en Egenbos vormen met hun 2050 hectaren het op één na grootste loofbos van Vlaanderen.


  Net zoals het Zoniënwoud zijn Heverleebos en Meerdaalwoud de laatste overblijfselen van het uitgestrekte Kolenwoud, dat vroeger Midden-België overdekte. De winning van houtskool en opkomende landbouw en veeteelt
  leidden ertoe dat grote delen ontbost raakten. De Arenbergs, een adellijk geslacht uit het Rijnland, waren verwoede jagers en voortreffelijke bosbouwers. Zij legden in Heverleebos en Meerdaalwoud een netwerk van rechtlijnige dreven aan om de jacht en de houtexploitatie te vergemakkelijken. NA WO I werden de bossen volledig eigendom van de Belgische staat. Het beheer is in handen van Natuur en Bos.


  De school WOUDLUCHT stelt zijn hypermoderne infrastructuur ter beschikking.
   
  De extra ruimte zorgt voor meer mogelijkheden van catering en een betere ontvangst.

  Alle andere afstanden (12,20,25 en 35 km) vervolgen hun weg langs de Kerspelstraat die aan de rand van Heverleebos uitkomt in Blanden.

  Via een ommetje langs het Franciscanenklooster in Vaalbeek en de ekstermolen
  bereiken deze wandelafstanden hun 1ste controle in het gemeentelijk ontmoetingscentrum te Blanden. De 12 en 20 km keren via het centrum van Vaalbeek terug en genieten met volle teugen van de majestueuze dreven van Heverleebos. De 25 km en 35 km maken een lus van 9 km in Meerdaalwoud via de Prosperdreef langs en door het militair domein richting de Tomberg, één van de hoogste punten in Meerdaalwoud. Via de nieuwe parking “de Torenvalk” keuren zij op hun stappen terug richting controlepost. De wandelaars van 35 km krijgen op hun beurt nog een lus van 5,9 km aangeboden in Mollendaalbos met de Rode Kapelhoeve en het Godensalon als trekpleisters. Alle afstanden ( 12, 20, 25 en 35 km) bereiken en via de Filosofen- en Beukenlaan de school Woudlucht. De wandelaars van 20, 25 en 35 km maken hier door een extra lus kennis met het kasteelpark Arenberg en Egenhovenbos. Stroomafwaarts volgen wij de Dijle die zich opmaakt voor de intrede naar Leuven. Via de KUL-campus Heverlee en de Middelweg bereiken deze afstanden opnieuw de school Woudlucht.

  Om de drukte wat te vermijden en om eventueel eens een ander wandelparcours af te leggen, kunnen de wandelaars ook het ontmoetingscentrum in Blanden kiezen als vertrekplaats. Jullie kunnen ook hier inschrijven voor 5,6 of 9,6 km (2 afzonderlijke lussen) of de volledige 12 km 

  En waarom noemt deze tocht “Omloop van het Dijleland”? Wel de rivier de Dijle kronkelt via Sint-Joris-Weert en Korbeek-Dijle door het natuurgebied De Doode Bemde richting Leuven. De Dijlevallei is een aaneenschakeling van groene parels zoals de Laan- en Ijsevallei, de Vijvers van Oud-Heverlee en het Meerdaalwoud. Een wandelparadijs waar je soms totale stilte vindt. De wandelaars van 20, 25, 30 en 35 km volgen de Dijle stroomopwaarts richting Korbeek-Lo via het Kasteelpark Arenberg.

   

   

  Wil je kennis maken met dit uniek wandelgebied, zak dan zeker af op zondag 16 september naar Heverlee, op een boogscheut van Leuven.